Amalan

Ain Qaiyimah dedah pihak sana mula putar belit cerita tanpa bukti yg kukuh

Pada Aidilfitri tahun ini ramai yang berkongsi berita gembira termasuklah pendakwah Da’i Farhan yang memuat naik beberapa keping gambar bersama keluarga kecilnya seolah-olah memberitahu beliau sudah kembali rujuk dengan bekas isterinya.

Kisah perkahwinan Da’i Farhan sebelum ini telah tular di media sosial apabila beliau telah berkahwin kali kedua dengan seorang wanita yang dikenali sebagai Dr. Erin.

Kontr0versi rumah tangga seorang lagi PU

Sementara itu, ada pula timbul kontr0versi rumah tangga mengenai seorang lagi pendakwah lain baru-baru ini.

Seorang pendakwah PU Raihan atau dikenali sebagai Raihan Husni dilihat memuat baik satu status sedang mencari perkhidmatan bagi membantunya merobohkan sebuah rumah.

Status tersebut bagaimanapun turut dikongsikan oleh bekas isterinya di ruangan Facebook Ain Qaiyimah.

Keluarga Mentua Tak Percaya

Dalam status terkini, Ain Qaiyimah mendedahkan campur tangan dari pihak mak mertua dalam isu terbabit walaupun mereka tidak mempunyai bukit yang kukuh

Menurut Ain lagi, dia masih simpan segala bahan bukti termasuk keratan perbualan wassap dan bersedia untuk berkongsi di facebook atau di  mahkhamah

الْمُنَافِقُونَ وَالْمُنَافِقَاتُ بَعْضُهُمْ مِنْ بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمُنْكَرِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمَعْرُوفِ

Orang-orang munafik lelaki dan perempuan, setengahnya adalah sama dengan setengahnya yang lain; mereka masing-masing menyuruh dengan perbuatan yang jahat, dan melarang dari perbuatan yang baik

At-Taubah 67

Sepatutnya keluarga dan saudara mara tolong redakan keadaan bukan masing-masing berebut jadi hero tambah dosa.

Mujur mak ayah saya masih hidup, agaknya Kalau saya keseorangan apa agaknya jadi pada saya?

Kenapa ya pihak sana masih nak terjah dan mencari perhatian netizen tanpa mengumpulkan bukti yang kukuh?

Saya ada bukti kukuh SS Wasap PU Yang mengatakan Kalau ada perkhidmatan Buka, Cabut Atau alihkan rumah, Mohon alihkan ke tempat lain.

Nak saya tunjuk kat sini? Atau nak saya tunjuk kat mahkamah?

Cc: muaz, sumaiyah, asmak, Hamidah

Dalam pada itu, netizan terus memberikan sokongan kepada Ain

“Cukup ler sis. Jgn cc bagai. Setel je kat mahkamah. Perbuatan sis ni akan memudaratkan diri sendiri. Dengan up status begini dgn mudah je sis boleh kene saman dengan pihak sana.
Saya simpati dengan sis tapi dalam pada masa.yang sama cuma nak ingatkan je. Walau kita berada dipihak yang betul tapi kalau salah cara mempertahankan diri nanti kita sendiri yang rugi.
Ingat pesan ni sis. Dan stop update apa2 yang cc kepada mereka.
Jangan risau la sis. Rumah ni dibina masa dgn suami kan. So xde isu sangat. Kuil h4ram pon ssh nak roboh secara legal inikan pula rumah yg dibina atas izin dgn duit sendiri. No hal lah”

“Pihak sana putar belit cerita Tanpa bukti yang kukuh?”-Ain

RUMAH ATAS TANAH ORANG LAIN

Tulisan : Ahmad Termizi Bin Abdullah

Saya tidaklah tahu detail tentang fakta yang tepat. Komen saya ini juga hanyalah secara umum berdasarkan fakta yang terbatas.

Jika rumah dibina dengan izin tuan tanah, maka pemilik rumah bukanlah setinggan atas tanah tuan tanah. Dia membina dengan izin, maka dia adalah licensee holder atas ruang tanah yang dia bina rumah tadi.

Ya, tuan tanah boleh jual tanah (dan termasuk rumah atas tanah). Tapi tuan rumah ada hak ekuiti atas rumah yang dibina dengan izin.

Jika tuan tanah nak robohkan rumah yang dibina, tuan tanah still kena bayar pampasan harga rumah sebab pemilik rumah bukanlah setinggan (squatter simpliciter) tapi mempunyai hak ekuiti atas bangunan rumah yang dibina.

Apa yang perlu tuan rumah buat sekarang, antaranya buat penilaian secara professional dengan melantik juru nilai professional bagi melindungi hak ekuiti atas bangunan rumah yang dibina.

Boleh juga failkan injunksi bagi menghalang tuan tanah melakukan apa-apa terhadap rumah yang dibina sehingga mendapat apa-apa perintah dari mahkamah.

Tanah atas rumah yang dibina juga boleh dikaveat sebagai pihak yang berkepentingan yang sedang terkilan.

Permohonan pengisytiharan harta sepencarian juga boleh difailkan (jika kes antara suami isteri) kerana nilai tanah itu sendiri pun sudah improve semasa dan/atau selepas berlakunya perkahwinan jika pun tanah itu didakwa sebagai harta bawaan pasangan asalnya.

Wallahu a’lam.

Status berkenaan terbongkar apabila bekas isterinya berkongsi kisah sebenar yang merujuk kepada rumah yang dibina atas nama PU tersebut.

Ain Qaiyimah turut berkongsi beberapa keping gambar rumah dan keadaan isi rumah yang cantik dan indah itu.

Terkilan dengan mudah rumah ini mahu dimusn4hkan

Bekas isterinya turut terkilan kerana rumah yang tersimpan kenangan dan dibina menggunakan titik peluhnya sendiri itu dengan mudah mahu dimusn4hkan.

Namun begitu, Ain Qaiyimah turut pasrah dan redho dengan ujian yang menimpa dirinya dan tidak akan menuntut apa-apa mengenainya.

Ada tak selama ini saya kacau hidup dia

“Tapi tu la. Dia memang silap pergi up status nak robohkan rumah. Ada tak selama ni saya kacau hidup dia sehingga dia sendiri up status untuk runtuhkan rumah “batu”.”

“Tu dah macam ugutan jenayah sbb kes belum bicara di mahkamah. Dia yg mulakan pergi public benda ni.”

Nak sab0taj pada harta orang

“Dia yang dedah dulu. Lepastu saya pulak yang kene, pastu cakap saya yang fitn4h dia?”

“Tu satu jenayah sebab mahkamah belum putuskan. Nak lakukan sabotaj pada harta orang.”

Tak langsung mengaku status tu dia yang buat sendiri

“Dia sendiri up status nak robohkan rumah “batu”. Tak ada siapa paksa dia buat status tu.”

“Bila kena serang, dia nak buat report. Maknanya dia secara tak langsung mengaku status ugutan sabotaj tu dia yg buat sendiri.”

Selamat beraya dalam l0kap

“Dengan kata lain, dia dah masuk perangkap sendiri. Buat ugutan jenayah utk buat sabotaj pada harta orang boleh kena reman.”

“So bagus la awak buat report. Awak serah diri pada polis. Selamat beraya dlm lokap.”

Hanya dengar sebelah pihak sahaja

“Dan khusus untuk kerabat awak yang tiba2 serang saya kat wall saya, Selama ni awak pernah tanya apa masalah saya?”

“Ada pernah call? Wasap? Or datang rumah? So awak pun hanya dengar sebelah pihak sahaja.”

Awak nak saya tunjuk fail PU kenapa saya mohon cer4i

“Mana tabayyun yg awak belajar? Main terjah wall orang dan buat huru hara menambahkan lagi a.pi.”

“Awak nak saya tunjuk fail PU kenapa saya mohon cerai? Saya boleh bagi. Tapi lepas saya bagi, awak kena up di wall supaya semua orang baca. Berani tak.”

Rumah yang hangus dibina atas tanah bekas suami

“Saya telah mendapat satu permintaan daripada seseorang untuk melihat
Rumah yang “Hangus” atas Sebab dibina Di atas tanah bekas Suami.”

“Harini baru saya tergerak hati nak letak. Sebab nak post pun perlu ada kekuatan.”

Saya dah penat naik turun mahkamah

“Saya taknak tuntut apa2 Sebab saya dah penat naik turun mahkamah. Dan dia pun pernah up status untuk runtuhkan rumah Ini.”

“Bagi saya, silakan buat apa sahaja yang dia nak, Mungkin dia tak rasa macam mana susahnya untuk keluarkan duit sampailah tertegaknya rumah Ini dah isinya.”

Mudah-mudah dia nak runtuhkan

“Sebab itu mudah2 dia nak runtuhkan. Bayangkan Kalau dia yg keluar duit untuk rumah Ini? Mau dia simpan rumah Ini untuk keturunannya.”

“Tak apalah, Hari Ini Allah telah uji saya Dengan mengambil harta saya, Tapi saya yakin tak dapat kat dunia, Allah akan gantikan saya Dengan sebuah Rumah Di syurga nanti.”

Isteri kalau ada harta cipta sendiri

“Pengajaran, isteri Kalau ada harta, cipta harta sendiri.. Sebab kita tak tahu jodoh kita dengan dia sampai bila.”

“Saya sendiri tak sangka jodoh saya sudah habis.”

Selain itu, ain turut memberitahu isu rumah tersebut masig belum dibicarakan di mahkamah.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen turut sedih dengan nasib yang menimpa Ain dan turut menitipkan semangat semoga wanita ini terus kuat mengharungi kehidupan mendatang.

“Alluhuakbar..pengajaran untuk wanita diluar sana.. Semoga dipermudahkan urusan sis”

Biodata Profil PU Raihan Peserta Pencetus Ummah 2016 Astro | Biodata Pencetus Ummah Raihan

Jom baca biografi dan latar belakang PU Raihan Pencetus Ummah musim 4 (PU 2016):

Nama penuh PU Raihan: Raihan Husni

Asal: Negeri Sembilan

Umur Pencetus Ummah Raihan: 26 tahun

Kerjaya: Pendakwah bebas

Hobi: Berkebun

biodata PU Raihan peserta pencetus ummah 2016 astro, biodata Pencetus Ummah Raihan, profile PU Raihan pencetus ummah pu2016, biografi PU Raihan, profil dan latar belakang PU Raihan

pencetus ummah musim 4, gambar PU Raihan pencetus ummah 2016

Gambar PU Raihan Pencetus Ummah 2016

PU Raihan merupakan peserta Pencetus Ummah 2016 musim keempat. Tahniah PU Raihan. Mimbar Pencetus Ummah 2016 musim 4 kini kembali!!! Pencetus Ummah merupakan sebuah

program realiti Astro di mana peserta berdakwah dengan cara masing-masing. Program tv yang berilmiah ni berjaya menarik minat golongan muda, dewasa dan warga tua untuk sama-sama

mengambil ilmu dengan menonton rancangan bermanfaat seperti ini.

Nak tahu siapa lagi yang turut serta dalam pertandingan Pencetus Ummah 2016? Lihat senarai: 9 peserta Pencetus Ummah 2016. Ketahui apa hadiah pemenang Pencetus Ummah 2016.

Lumayan hadiahnyaaaa…. Super grand!

Sekian.. latar belakang Pencetus Ummah Raihan / biodata PU Raihan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *