Hiburan

Hospital Bersalin Swasta Tak Terima, Instafamous Bimbang Kena Pindah Ke Hospital Kerajaan

Personaliti media sosial, Adira Salahudi berdepan dengan situasi panik apabila mengalami kontraksi kuat ketika usia kandungan baru mencecah 34 minggu.
Lebih mengejutkan lagi, ketika membuat pemeriksaan di sebuah hospital swasta dia dijangka bersalin bayi pra-matang pada bila-bila masa sahaja.

“Beberapa hari lepas Adira datang kontraksi ketika 34 minggu. Dari pukul 2 pagi hingga lah pukul 10 pagi. Tapi macam mild contraction. So Adira decide nak pergi check. I pergi Hospital Columbia since dekat dengan rumah.

“Doktor check bukaan dah 3cm and memang ada kontraksi. Masa itu Adira dah start menangis dah. Sebab takut nak beranak baby tak cukup bulan. Macam-macam dalam fikiran. Trauma nak beranak, tak ready lagi, fikirkan kandungan,” beritahunya.

Adira berkongsi pengalamannya itu di akaun Instagram miliknya.

Meneruskan ceritanya, Adira memberitahu lebih membuatkannya panik apabila hospital bersalin swasta ketika melahirkan anak pertama dulu tidak menerimanya, malah dia dihantar menaiki ambulans ke hospital kerajaan.

“Bila doktor cakap mungkin akan deliver, Adira and Ammar decide nak beranak dekat Columbia je alang alang dah dekat situ. Tapi tak diterima.

“Ammar call hospital bersalin, Andorra dan mereka pun tak terima kalau beranak tak cukup bulan. Lagi la Adira mental down sangat sangat.

“Dah admit dekat Columbia, doktor sana cakap kena transfer pergi HTAR (Hospital Tengku Ampuan Rahimah) Klang. Dekat sana ada doc pakar and ada alat lengkap untuk baby premature.

“Allahu memang tak tahu nak explain macam mana. Tapi kalini walaupun bukaan 3cm Adira still boleh tahan sakit contraction tu. Arsel dulu 2cm pun dah meronta ronta sakit dia.

“Then dari Columbia kena naik ambulans pergi ke HTAR. Sampai sampai je terus Ammar tak boleh nak masuk teman dah. Sebab hospital kerajaan memang tak bagi suami teman and tak dapat jumpa,” katanya lagi.

Meskipun pada awalnya bimbang dengan servis hospital kerajaan, namun Adira memberitahu sepanjang rawatan dia berasa selesa dan menerima layanan yang baik.

“Bermula la lagi drama dalam tu. Menangis tak berhenti. Datang doktor tu doktor ni. Check lagi bukaan. Ambil darah apa semua.

“Adira start panic takut semua lah. Pastu doc cakap kena cucuk ubat untuk matangkan paru paru baby since baby tak cukup bulan and cucuk untuk hentikan contraction supaya bukaan stop. Takut adira beranak.

“Ya Allah cucuk dexa ni Adira boleh kata lagi sakit dari epidural. Macam isi kena toreh hidup hidup sakit dia. I memang tak boleh explain la perasaan i masatu. Mix feeling!

“Tapi apa pun HTAR sangat sangat bagus. Docs & nurses semuanya baik. Adira risau banyak yang Adira dengar bila hospital kerajaan je layanan kasar kasar.

“Tu salah satu yang buatkan Adira takut juga. Haaa panjang nya nak cerita tak habis lagi ni,” ceritanya yang mengakhiri kapsyennya.

Adira mendirikan rumah tangga dengan seorang personaliti media sosial juga iaitu Ammar Azzizan pada September 2019 dan dikurniakan seorang bayi lelaki, Arsel yang baru berusia tujuh bulan.

Bersalin di hospital swasta, satu ikutan atau keperluan?

“NANTI nak bersalin di hospital mana?”. Ini soalan yang sering diajukan kepada wanita yang sedang sarat mengandung.

Bagi mereka yang mampu, jawapan yang biasa diberikan ialah “hospital atau pusat perubatan swasta”. Layanan dan perkhidmatan yang agak istimewa mungkin antara alasan yang diberikan.

Meskipun terpaksa menanggung kos perubatan yang mahal apatah lagi bagi kes yang melibatkan komplikasi seperti bersalin secara pembedahan, masih ramai yang memilih institusi bersalin swasta.

“Ada ibu bapa yang mungkin bangga jika sijil kelahiran mencatatkan anak mereka dilahirkan di sebuah hospital swasta yang terkenal,” kata Timbalan Pengarah Kesihatan Kelantan Dr Wan Mansor Hamzah.

MELAMBANGKAN STATUS

Menurut Dr Wan Mansor, sikap sebegini seolaholah menjadi satu ikutan kerana ia melambangkan status kehidupan yang dimiliki ibu bapa berkenaan.

“Bersalin ialah satu proses semula jadi yang akan dilalui kebanyakan wanita. Tidak kira siapa wanita itu, apa pangkat atau kedudukan mereka. Semuanya melalui proses yang sama iaitu melahirkan anak.

“Soal bersalin di hospital kerajaan atau swasta bukan satu ukuran yang membandingkan hospital mana lebih baik kerana hospital kerajaan juga memiliki kemudahan dan peralatan yang sama atau pun lebih baik daripad hospital swasta,” kata beliau.

Apa yang membezakan hanyalah mungkin tahap penjagaan, suasana dan kemudahan di hospital swasta yang lebih selesa selain daripada bilangan jururawat yang mencukupi jika dibandingkan dengan hospital awam yang agak sesak dengan pesakit yang ramai.

Meskipun jururawat di hospital awam mencukupi, bilangan pesakit yang lebih ramai menyebabkan layanan yang diberikan agak terhad, kata Dr Wan Mansor.

HOSPITAL KERAJAAN

Ada juga yang mendakwa perkhidmatan dan layanan yang diberikan kakitangan hospital kerajaan mengecewakan menyebabkan mereka beralih kepada hospital swasta meskipun terpaksa mengeluarkan bayaran tinggi.

“Jururawatnya ada yang garang dan marah kalau kita banyak bertanya. Sebenarnya pesakit ingin tahu secara lebih jelas tentang bersalin, apatah lagi pengalaman pertama menjadi ibu,” kata Sarah Maliki, 29, seorang kakitangan awam.

Sarah yang melahirkan anak pertama di sebuah hospital awam dan kini mengandung anak kedua, berkata bukan layanan sangat istimewa yang diharapkan tetapi cukup sekadar layanan mesra sebagaimana yang sering digambarkan.

“Sebab itulah untuk kelahiran anak kedua ini saya pilih hospital swasta. Mereka mesra dan boleh bantu kurangkan rasa takut nak bersalin. Tidak apalah kalau mahal sedikit,” katanya.

Dr Wan Mansor berkata memang tidak dapat dinafikan adakalanya doktor atau jururawat secara tidak sengaja meninggikan suara atau bersikap kurang mesra terhadap pesakit tetapi situasi sebegitu merupakan kes terpencil.

HOSPITAL SWASTA LEBIH SELESA

Menurutnya, doktor mahupun jururawat juga manusia biasa yang turut mengalami tekanan kerja apatah lagi di saat genting ketika menyambut kelahiran ramai bayi secara serentak.

“Kita tidak nafikan ada kes begitu tetapi tidak banyak dan ia melibatkan salah faham, kadangkala mereka penat sehingga kurang senyum dan nampak sombong tetapi itu bukan sebab utama kenapa masyarakat semakin ramai memilih bersalin di hospital swasta,” katanya.

Beliau berkata teknologi ICT, peranan media dan kewujudan sebegitu banyak hospital swasta kini menjadikan orang ramai semakin bijak menilai dan membuat pilihan terhadap penyediaan perubatan yang diinginkan termasuk suasana persekitaran yang lebih selesa yang menjadi keutamaan di hospital swasta.

Seorang guru, Nik Zairiha Nik Hassan, 44, berkata keselesaan yang ditawarkan di hospital swasta sebenarnya menjadi punca utama orang ramai memilih untuk bersalin di situ dan bukan sematamata kerana perkhidmatan dan layanan yang didakwa mengecewakan di hospital kerajaan.

“Saya ada empat anak lelaki semuanya dilahirkan di hospital kerajaan, tak ada masalah dengan doktor atau jururawat, cuma biasalah, berkongsi wad dengan ramai pesakit tetapi yang lainlain tidak ada yang kurang pun,” katanya.

BUAT PILIHAN IKUT KEMAMPUAN

Dr Wan Mansor berkata tiada halangan bagi bakal ibu bapa memilih mana-mana hospital untuk melahirkan anak masingmasing tetapi beliau mengingatkan supaya tidak begitu ghairah dalam soal ini.

“Buat pilihan ikut kemampuan, itu yang paling penting. Jangan nanti terpaksa menanggung hutang banyak hingga ribuan ringgit, bahkan pernah ada kes sampai terpaksa buat pinjaman peribadi semata-mata nak bayar kos bersalin, lepas itu terseksa setiap bulan bayar hutang pinjaman”.

Bagaimanapun bagi mereka yang inginkan suasana lebih selesa dan privasi, bersalin di hospital swasta ialah satu alternatif, berbanding hospital kerajaan yang wadnya menerima kemasukan ramai pesakit.

“Tetapi perlu diingat, bagi ibu yang kurang risiko memang tidak salah untuk bersalin di manamana hospital pun tetapi bagi ibu yang disahkan ada memiliki risiko, kita nasihatkan bersalin di hospital kerajaan kerana sebarang komplikasi yang terjadi pada ibu di saat waktu bersalin akhirnya akan dirujuk kepada hospital kerajaan juga,” katanya. BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *