Entertainment

Ameng P4nik Pendapatan Terjejas, Mengaku Kini Terdesak Cari Wang. Meniaga Apa Pun Tak Jadi

” Memang saya terdesak. Kemudian, kita pula tak boleh buat apa-apa,”.

Itu kata penyanyi Ameng Spring mengulas kewajarannya untuk menyanyi secara langsung menerusi Facebook Artis Voice Of Legend (AVOL) yang menetapkan sumbangan hanya RM1 daripada peminat.

Menurut Ameng, bukan setakat terdesak mencari wang, tetapi banyak faktor membuatkan dia setuju menerima tawaran itu.

” Seperti yang saya katakan, pertamanya saya terdesak. Keduanya, saya duduk rumah pun tak buat apa-apa.

” Saya dah cuba berniaga macam-macam, tapi tak menjadi. Cuba buat itu dan ini pun, tapi tak ada juga orang nak beli. Apabila penyanyi Fredo tampil dengan idea ini, ia sesuatu yang baik.

Dia tawarkan peluang ini dan saya terima kerana kami sering buat show bersama,” katanya kepada Harian Metro.

Menurutnya, saluran AVOL adalah idea Fredo bersama Jatt dan Hasnol serta sudah dimulakan sejak 2 Jun lalu.

” Bila dah berjalan dan dapat kutipan yang baik, mereka terfikir nak pelbagaikan artis kerana program bersiaran secara langsung setiap hari, bermula jam 5 petang.

” Saya tampil menyanyi hari ini selama sejam setengah. Nyanyian saya, boleh ditonton di page AVOL tanpa had.

” Ada juga kapsul aktiviti dan berinteraksi dengan peminat. Kiranya program ini lebih kepada pengisian ketika sekatan pergerakan penuh (SPP),” katanya.

Ameng juga berkata, 14 hari SPP sebenarnya bukanlah satu tempoh yang singkat dan ia amat membosankan.

” Rasanya sama macam duduk dalam pnjara. Satu hari, macam rasa sebulan dan makin lama duduk rumah pun bosan juga.

” Dalam hal ini, duit jatuh nombor dua kerana ia hanya pengisian buat masa sekarang. Apapun, kita tahu dah habis SPP nanti suasana pasti akan rancak kembali.

” Kita dah pernah lalui situasi ini dalam fasa terdahulu. Lainlah PKP Bersyarat, saya tak kisah sangat kerana boleh juga keluar rumah,” katanya.

Apa salahnya bagi RM1 sahaja

Menurut Ameng lagi, RM1 untuk menonton hanya syarat dan sekiranya peminat menyumbang lebih dari itu, amat dialu-alukan.

” Sekiranya bagi lebih, lagi bagus. Yang penting, mereka (penonton) ikhlas.

” Kalau tak bagi pun tak kisah dan mereka tetap boleh tengok. Tapi, apa salahnya bagi RM1 sahaja. Apapun, saya percaya masyarakat kita bukan jenis yang berkira,” katanya.

Ameng sebelum ini gigih membuat review termasuk produk jeruk.

Ameng atau nama sebenarnya Wan Aminuddin bin Wan Ismail yang lebih dikenali sebagai Ameng Spring merupakan satu nama yang tidak asing lagi dalam industri muzik tanah air.

Beliau yang berasal dari Besut, Terengganu memulakan kariernya bersama Kumpulan Spring sebagai vokalis dan telah berkecimpung di dalam bidang nyanyian lebih daripada tiga puluh tahun.

Memiliki personaliti yang menarik serta suara yang cukup lunak, Ameng seringkali mendapat perhatian daripada para media serta peminat-peminat beliau.

Ameng pernah mendirikan rumahtangga dengan dramatis dan penerbit terkenal, Zaidah Awang atau dikenali dengan nama A. Aida pada tahun 1993.

Hasil perkahwinan tersebut, Ameng dan A. Aida dikurniakan dua orang anak perempuan bernama Wan Az Aleesa dan Wan Az Evanatassha.

Malangnya, perkahwinan mereka tidak kekal lama apabila bercerai 10 tahun kemudian. Mereka pernah bercerai dan rujuk sekali pada tahun 2001 sebelum kembali bercerai pada tahun 2004.

Ameng kemudiannya berkahwin buat kali kedua dengan pilihan hatinya, Sabariah Zakariah yang kini merupakan pengurusnya.

Mereka dikurniakan seorang anak lelaki bernama Wan Ammar Haikal dan perkahwinan mereka bertahan sehingga sekarang.

Artis buat tabungan hadapi PKP

Berdepan kemungkinan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan di enam negeri, kelmarin, dilanjutkan, artis dan selebriti membuat persediaan agar impak penul4ran C0VID-19 tidak menjejaskan pendapatan.

Pelakon drama popular, 7 Hari Mencintaiku 2, Shukri Yahaya, berkata pendapatan daripada kerja penggambaran tertangguh sepanjang tahun lalu dijadikan tabungan ketika berdepan PKP.

“Alhamdulillah, setakat ini, pendapatan tidak terjejas. Hasil daripada kerja penggambaran tahun lalu disimpan sebagai persiapan masa depan.

“Dengan pelaksanaan PKP ini, dapatlah saya berehat dan tidak selalu keluar rumah, jadi dapatlah berjimat.

“Namun, saya faham, ramai yang menerima kesannya akibat pelaksanaan PKP. Malah, saya takut melihat statistik penularan yang makin meningkat.

“Lebih membimbangkan, saya ada dua anak kecil… Saya sangat bersetuju kerajaan melaksanakan PKP,” katanya kepada BH Online.

Shukri berkata, pelaksanaan PKP adalah langkah terbaik kerajaan bagi membendung penularan COVID-19.

Menurutnya, dia pernah berdepan pengalaman menakutkan apabila adik-beradik, abang ipar dan anak saudara disahkan positif COVID-19.

“Perasaan itu sukar digambarkan. Bukan sahaja wang banyak dihabiskan untuk ujian calitan, malah mainan emosi juga hebat. Jadi, saya setuju apabila kerajaan mengumumkan PKP di enam negeri.

“Cuma saya berharap PKP tidak berlanjutan kerana faham masalah yang bakal dihadapi kru produksi pihak lain,” katanya.

Husna Mustaffa tidak menafikan bimbang pendapatan terjej4s jika PKP dilanjutkan. – Foto IG Husna Mustaffa
Pelakon Husna Mustaffa tidak menafikan bimbang pendapatan terjejas jika PKP dilanjutkan.

“Ketika PKP dilaksanakan kali pertama, saya tidak risau. Namun, kali ini, saya bimbang banyak komiten kerja ditangguh dan dibatalkan.

“Namun, saya ada simpanan sebagai sandaran dan tidak b0ros berbelanja. Selain itu, saya ada mengusahakan bisnes pakaian dan penjagaan kulit dalam talian,” katanya yang berserah soal rezeki kepada Tuhan.

Husna berkata, sepatutnya dia memulakan penggambaran drama baharu, hari ini, namun ditangguhkan kerana PKP.

Sumber:hmetr0 dan wikipedia via  https://thebolalive.com/

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *