Amalan

Benda Dah Sampai Kat pengarah MKN, Salah Seorang Peserta Program 50 Selebriti Tampil Beritahu Perkara Sebenar

Kerajaan sebelum ini telah mengumumkan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat kepada para jemaah yang ingin menunaikan solat berjemaah di masjid. Hanya 12 orang sahaja dibenarkan berjemaah dan ianya terhad kepada pegawai masjid dan Ahli Jawatan Kuasa (AJK).

Namun, menjadi persoalan dalam kalangan netizen baru-baru ini apabila terdapat seramai lebih 50 orang juri yang terdiri daripada selebriti dikumpulkan dalam satu tempat dalam sebuah rancangan realiti.

Program 50 orang juri

All Together Now Malaysia merupakan sebuah program realiti yang diadaptasikan dari British (All Together Now) di mana program ini mengumpulkan 50 orang juri dalam kalangan penyanyi, pelawak, penyampai radio, influencer dan wartawan hiburan untuk mencari penyanyi baharu yang berbakat besar. Peserta perlu menampilkan persembahan yang terbaik untuk mencuri hati barisan 50 juri ini dalam melayakkan mereka ke peringkat seterusnya pula. Hanya seorang peserta sahaja yang akan membawa pulang hadiah berupa wang tunai RM50,000.

Jemaah di masjid hanya 12 orang saja?


Namun bagaimanapun, rancangan berbentuk hiburan yang diterbitkan oleh salah satu stesen televisyen tempatan itu telah mengundang kecaman penonton. Walaupun rakaman program tersebut dikatakan dilakukan sebelum Perintah Kawalan Pergerakan 3.0, ada yang mempertikaikan kehadiran dan jumlah selebriti yang ramai dalam satu masa.

Pihak produksi bagaimanapun telah mengambil langkah pencegahan dengan meletakkan cermin penghadang namun kadangkala ada di antara mereka yang bergerak ke tempat rakan selebriti lain

Salah Seorang Peserta Ini Tampil Beritahu Perkara Sebenar

“Assalammulaikum semua. Ramai yang bertanyakan pada saya tentang program ATNM minggu lepas dan di sini saya nak bagi pencerahan sikit kepada semua berkenaan p.rogram tersebut.

“P.rogram tersebut merupakan p.rogram rakaman ya, yang ianya dilangsungkan pada tempoh PKPP (Per.intah Kawalan Pergerakan Pemulihan) pada bulan februari yang lepas bukan PKPB atau PKPD ya..ketika itu kita semua bebas nak pergi mana mana ya, kecuali rentas negeri dan ke kawasan yang PKPB dan PKPD.

“Ketika Itu masjid dan surau semua dibenarkan bero.perasi dengan S0P, yang mana ketika itu solat jumaat pun dibenarkan..jadi tiada istilah p.rogram boleh berlangsung tapi masjid tutup.

Kami peserta dan juri telah melakukan swab test 1 minggu sebelum tarikh rakaman p.rogram tersebut bukan sekali ya tapi dua kali.

“Semua b.ising sebab tak pakai mask baik juri ataupun peserta..dan ada yang cakap mungkin C0VID cuti kot waktu PKPP and ada yang cakap mungkin C0VID tak datang kot waktu buat persembahan..Haihhh.

“Takpa di sini saya nak mintak anda semua buka fikiran anda..ianya sama seperti anda makan di luar semasa (PKPP) tak perlu pakai mask anda bersukan futsal,bola padang and so on semasa (PKPP) tak perlu pakai mask, even anda berjogging di luar sambil jogging pun tak perlu pakai mask, kenapa nak dibandingkan bila datang time menyanyi kene pakai mask?.

Tak ke sama dengan yang lain di atas? . C0VID cuti ke time makan kat luar tak pkai mask? C0VID cuti ke time korang main futsal,bola padang &dan berjogging? C0VID tak datang ke time2 korang kat luar lakukan ak.tiviti semua?.

“Ada yang cakap lagi berkenaan artis2 tu tido dekat situ ke, tak balik rumah ke? Tak pergi mana2 ke? Tak jumpa orang ke?.

“Sahabat2 yang dikasihi sekalian, bukak minda bila nak mengajukan soalan. Semua soalan ini berbalik kepada yang diatas..waktu anda main futsal,bolasepak dan makan di luar ketika waktu PKPP tempoh hari..anda tau ke kawan2 anda yang main bola sekali dgn anda tu dari mana? Pergi mana? Jumpa siapa? Yang makan disebelah meja anda? Siapa dia? Dari mana? Kita pun xtahu dia dari mana dan siapa dia? Tetapi kita duk makan je tak fikir pun psal perkara ni.

“Tiba2 when it comes to this pr.ogram semua tak boleh..sampai ada yang menglabelkan kami, tak apalah..kami tahu anda semua bagus dan baik di sisi allah swt..tapi tak perlu sampai nak menghlna kami seperti itu..kami juga tahu nak seimbangkan dunia dan akhirat..kami juga tidak lupa untuk menunaikan apa yang dituntut oleh-Nya.

“Bukak mata dan hati ya kawan kawan..Saya bukan backup Astro atau apa apa, saya bercakap kerana saya salah seorang peserta rancangan tersebut, saya yang mengalami apa yang dialami oleh semua peserta di dalam tu, dijaga dan dikawal rapi oleh pihak produksi. Setiap setengah jam pihak polis datang buat pantauan terasa macam dalam p.enjara pulak.

“Akhir kata, kita semua mengalami n.asib yang sama, kita semua terkena effect dari pandemlk ini anda pun sama,saya pun sama masing2 terkesan semua terkesan just jagalah diri anda semua dan keluarga anda itu lebih penting..Sekian.

Kredit : FB Ezwan

All Together Now Malaysia merupakan sebuah p.rogram realiti yang diadaptasikan dari British (All Together Now) di mana p.rogram ini mengumpulkan 50 orang juri dalam kalangan penyanyi, pelawak, penyampai radio, influencer dan wartawan hiburan untuk mencari penyanyi baharu yang berbakat besar.

Peserta perlu menampilkan persembahan yang terbaik untuk menc.uri hati barisan 50 juri ini dalam melayakkan mereka ke peringkat seterusnya pula. Hanya seorang peserta sahaja yang akan membawa pulang hadiah berupa wang tunai RM 50,000.

Namun bagaimanapun, rancangan berbentuk hiburan yang diterbitkan oleh salah satu stesen televisyen tempatan itu telah mengundang kec.aman penonton. Walaupun rakaman pr.ogram tersebut dikatakan dilakukan sebelum Perintah Kawalan Pergerakan 3.0, ada yang mempert.ikaikan kehadiran dan jumlah sel.ebriti yang ramai dalam satu masa.

Pihak produksi bagaimanapun telah mengambil langkah penc.egahan dengan meletakkan cermin penghadang namun kadangkala ada di antara mereka yang bergerak ke tempat rakan se.lebriti lain.

Mana SOP?

Sementara itu, pengguna media sosial di platform TikTok pula mempersoalkan SOP yang didakwa tidak dipraktiskan oleh 50 selebriti ini. Beberapa pertikaian yang dipersoalkan termasuklah tidak memakai pelitup muka atau face shield, dan tiada penjarakan sosial 1 meter sepertimana disarankan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

KKMM diarah si4sat rakaman program hiburan

KUALA LUMPUR: Majlis Keselamatan Negara (MKN) sudah mengarahkan supaya siasatan dilakukan ke atas sebuah rancangan hiburan terbitan syarikat penyiaran swasta susulan dakwaan pelanggaran prosedur operasi standard (SOP).

Ketua Pengarahnya, Datuk Mohd Rabin Basir, berkata siasatan ke atas rancangan itu akan dikendalikan Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM).

“Kita sudah maklumkan perkara ini kepada KKKM dan kementerian berkenaan sedang meneliti keseluruhan aspek rakaman program.

“KKMM akan mengambil tindakan sewajarnya, jika mereka mengenal pasti berlaku pelanggaran apa-apa SOP sepanjang rakaman program terbabit,” katanya ketika dihubungi BH, hari ini.

Beliau mengulas dakwaan rakaman musim pertama rancangan hiburan, menampilkan 50 juri yang dilihat tidak memakai pelitup muka sepanjang rakaman dibuat.

Difahamkan, rakaman program itu dibuat ketika Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dikuatkuasakan sebelum ini, iaitu antara 3 Mac hingga 11 April lalu.

Mohd Rabin berkata, tindakan penguatkuasaan masih boleh diambil jika berlaku sebarang ketidakpatuhan SOP ditetapkan, walaupun rakaman program terbabit sudah selesai.

“Rakaman rancangan ini dipercayai dibuat ketika arahan PKPP dikuatkuasakan sebelum ini, tetapi tetap ada syarat perlu dipatuhi seperti pemakaian pelitup muka dan sebagainya.

“Kalau ada pelanggaran dia boleh diambil tindakan. Walaupun benda itu (rakaman program berkenaan) sudah berlaku, ia timbul di media atau sebagainya, polis tetap akan siasat,” katanya.

Dalam pada itu Ustaz Ahmad Husam Dato Baderudin juga menyuarakan perkara yang sama

“Saya Telah Menerima Satu Gambar Melalui Aplikasi Whatsapp Dari Seorang Sahabat.

“Gambar Tersebut Memaparkan Program Realiti Dari Sebuah Rangkaian Televisyen Berbayar Yang Menunjukkan Seramai 50 juri Dijemput Untuk Mengadili Program Yang Berlangsung.

“Samada Gambar Tersebut Betul Atau Tidak ia Memerlukan Siasatan Menyeluruh oleh Pihak Berkuasa Dikala Negara Kita Diisytiharkan “Lockdown” Yang Menuntut Rakyat Untuk Berada Di

“Rumah Dan Keluar Jika Perlu

“Kalau Dibenarkan Program Ini Telah Berlangsung Maka Bagaimana Pula Dengan Program Di Masjid?

“Pada Hemat Saya, Program Seperti Ini Sangat Tidak Patut Ditayangkan Didalam Keadaan Sekarang..

“Apakah Pihak Tertentu Tidak Sensatif Kepada Masalah Yang Sedang Dihadapi Sekarang?

“Masjid Dihadkan Kepada 12 Orang Untuk Solat Jumaat Tetapi Studio Boleh Pula Dihadiri 50 Orang Juri?

“Juri Sahaja 50 Orang, Berapa Jumlah Team Produksi? Saya Rasa Keluasan Studio Tersebut Lebih Kecil Daripada Keluasan Masjid Pekan Kodiang.

“Saya Harap Agar Pihak Tertentu Lebih Menjaga Sensativiti Umat Dikala Ini..”

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *