Uncategorized

Emas Ziyad Terb4tal, Ini Yg Berlaku Kepada Akaun Twitter Tokyo 2020 “Bagitau Ukraine, Tak Berkat Ye”

Gara-gara menyiarkan nama atlet Ukraine, Maksym Koval sebagai pemenang pingat emas acara lontar peluru F20 di sukan Paralimpik Tokyo 2020 malam tadi, akaun Twitter rasmi @Tokyo2020 diser4ng oleh ‘tentera bawang’ dari Malaysia.

Tindakan tersebut berlaku lantaran kem Ukraine yang memprotes keputusan akhir acara lontar peluru F20 yang sepatutnya meletakkan atlet Malaysia Muhammad Ziyad Zolkefli sebagai pemenang pingat emas sekaligus mencipta rekod dunia.

Selepas pingat emas yang dimenangi Ziyad dibatalkan, ‘tentera bawang’ Malaysia terus berkerumun dan meninggalkan komen di laman sosial penganjur.

Rata-rata netizen menyifatkan pihak penganjur dan negara Ukraine tidak mengamalkan semangat kesukanan, perompak dan melabel protes itu sebagai satu tindakan yang memalukan.

“Maksym Koval has stolen #gold from Zolkefli Muhammad Ziyad in #ParaAthletics – Men’s Shot Put – F20 at the #Tokyo2020 #Paralympics. There I fixed the tweet for you,” tulis seorang wargamaya.

“Shame of you. Kenapa lepas habis games baru nak protes. Kenapa tak sebelum acara bermula atau semasa pertandingan tak protes. Tak adil langsung,” komen seorang wargamaya.

“You should not let Ziyad in the competition if he is disqualified from early. Why you disqualified after he win a gold medal and break a world record? Why did you let him play? We demand explanations because this is so absurd,” ujar seorang wargamaya.

“Tak berkat ye. Tolong bagi tahu dekat ukraine tu TAK BERKAT. Haa kau sabajap. Korang yang buat keje tak betul sebab benarkan dia bertanding sedangkan benda tu jadi sebelum pertandingan.

Then kau nak cancel-cancel orang suka hati kau jeee. Tunggu orang Malaysia cancel korang pulak,” luah seorang wargamaya.

“Kau tunggu 2024, tak silap dia lontar kat kepala Ukraine tu tau, ee geram aku,” marah seorang wargamaya.

“Isu pingat ni bukan isu ziyad semata-mata. Tapi isu ini isu negara. Isu maruah negara dikala hari kemerdekaan buat rakyat kita hari ini,” kata seorang wargamaya.

“Cuba bayangkan seseorang tu menang pingat emas bukan sebab dia pandai main, tapi sebab dia pandai protes dekat orang lain. Kalau la aku jadi orang tu, malu nak naik podium ambik pingat.

Kemenangan tak bermaruah,” tulis seorang wargamaya lagi.

Sehingga kini, ciapan mengenai atlet Ukraine itu telah mendapat hampir 8,000 komen dan 9,000 ulang ciap daripada warga Twitter.

Terdahulu, kem Ukraine melakukan protes berikutan tiga atlet iaitu Ziyad, Todd Hodgetts (Australia) dan Jordi Patricio (Ecuador) dikatakan lewat untuk memasuki bilik menunggu sebelum pertandingan dimulakan.

Berdasarkan semakan di laman Paralimpik Tokyo, ketiga tiga atlet terbabit mendapat status ‘DNS’ sekali gus menyebabkan mereka dianggap tidak layak beraksi sekalipun Ziyad sebelum itu memecahkan rekod dunia dengan catatan 17.94 meter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *