Amalan

Shahrulezad, Naim Daniel ‘sek0lahkan’ Wanita Bangga Dine-In Walaupun Tak Cucvk 2 D0s V4ksin

Seorang wanita bangga memberitahu kepada umum apabila dia dan keluarganya dikatakan dibenarkan untuk dine-in di sebuah kedai makan walaupun belum menerima suntik4n v4ksinasi lengkap. Status dan kisah berkenaan telah mendapat perhatian ramai termasuklah pengarah drama, Shahrulezad yang turut beng4ng dengan tindakan tidak bertanggungjawab itu.

Mencab4r toleransi sekeliling

Pengarah drama Takdir Yang Tertulis meluahkan rasa beng4ng dan terkil4n dengan sikap rakyat Malaysia yang engg4n menerima suntik4n v4ksin. Malah, individu tersebut difahamkan turut ke kedai makan untuk dine-in dan gunting rambut sekali gus membimb4ngkan ramai pihak.

Kadang-kadang rasa macam nak doakan yang bukan-bukan je dengan specie.s orang macam ni kan. Yang hobinya suka menc4bar toler4nsi sekeliling. Satu hal lah kau tak nak v4ksin. Tu Abam masih okay lagi sebab ye lah hak individu, kan.

Tapi bila dengan b4ngga buat provok4si macam ni seolah dia memang meminta dia dan keluarganya kena be.rsin dengan orang yang ada C0vid tu kat mu.ka dia. Sometimes mal4petaka je boleh buat seseorang tu tersed4ar dari kes0mbongan.

Stop prov0cating people

Shahrulezad turut meminta golongan yang enggan menerima suntik4n v4ksin ini untuk berhenti melakukan provok4si kepada masyarakat. Di samping itu, pengarah drama ini juga memohon orang ramai untuk sentiasa menjaga kesih4tan diri dan keluarga agar dijauhi daripada w4bak tidak diingini.

Sama ada yang dah v4ksin atau enggan v4ksin. Stop provoc4ting people dengan benda-benda b0doh macam ni. Yang dah double d0se atau dah v4ksin just enjoy dan bersyukur saja dengan nikmat yang Allah kurniakan lagi pada kita. Tak payah bermegah sangat.

Tapi untuk yang enggan vaksin please jangan jadi b0doh macam minah ni. Ni namanya meminta b4la. So authority please take a strict action. Dia terang-terang cuba buat prov0ke tu. So, dia kena terimalah natijah prov0kasi yang di megah sangatkan tu. Tu satu cabaran untuk authority tu namanya. Dia nak tengok sejauh mana ketegasan enforcement authority pada mereka. Adakah sekadar hangat-hangat taik ayam?

Bagi mereka yang dah div4ksin mahupun belum atau enggan. Please stay safe okay. Jaga diri. Jaga keluarga. Jaga yang berada disekeliling kita.

Tuntut Keistimewaan Macam Orang Dah V4ksin, Naim Daniel Gelar Individu Antiv4ksin Tak M4lu

Keputusan kerajaan membenarkan individu yang sudah menerima v4ksinasi lengkap untuk dine-in di restoran di negeri Fasa 1 menerima respon p0sitif. Namun, apa yang disesali ada segelintir pihak yang cuba mengambil kesempatan atas kelonggaran ini.Penyanyi terkenal, Naim Daniel menerusi satu ciapan di Twitter mengatakan bahawa individu yang menolak untuk div4ksin tetapi menginginkan hak keistimewaan seperti individu yang sudah lengkap dos vaksin adalah seorang yang tidak tahu m4lu.

‘A.nti va.x, tapi nak privilege’

Bukan itu sahaja, penyanyi lagu ‘Purnama’ itu juga berpendapat individu yang tidak mahu div4ksin merupakan seorang yang pentingkan diri serta tidak bertanggungjawab kepada orang sekeliling.

Komen saya untuk individu yang tak nak ambil v4ksin adalah jangan pentingkan diri sebab apa yang kita lakukan sekarang ni adalah untuk menjaga ny4wa dan itu termasuk juga dalam common sense kita untuk pastikan semua orang tak dij4ngkiti.

Apa-apa pun keputusan yang kita buat akan reflect kepada keluarga kita juga. Dengan ada pula kes yang ambil kesempatan buat sijil p4lsu ini adalah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab dan ia perkara yang menyedihk4n sebab dorang betul-betul cuba untuk pertahankan dorang punya perjuangan tolak v4ksin tapi cuba untuk hidup secara normal macam orang lain yang ambil v4ksin.

Bercakap kepada media menerusi sesi program Chillax Seasion Bersama Media Prima Audio bagi Program Amal C0VAiD, Naim mengakui vaksin yang diambil mungkin mempunyai kes4n sampingan namun ianya sudah melalui beberapa kajian yang diperakui keberkesanannya.

Ia untuk kebaikan kita juga. Kenapa kita cuba untuk tolak sesuatu yang mungkin boleh menjadi ikhtiar untuk kita meneruskan hidup kita dengan baik pada masa akan datang. Memang kita tahu benda (v4ksin) tu ada kesan s4mpingan tapi benda tu hanya sementara.

Program Amal COVAiD #BaikSemula ini merupakan inisiatif radio Media Prima Audio (MPA) bersama kumpulan Media Prima untuk mengumpul dana bagi Tabung Kem4nusiaan Media Prima-NSTP.

Sumber: Budakijat, naimdanielx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *