Hiburan

Saya Boleh Terima Kalau Dia Tak Mampu Nak Bagi Duit Dn Sebagainya, Tapi Kalau Sampai Batin Pun Tak Blh Nk Bgi Takkan Saya Juga Yg Salah

Hi assalamualaikum. Nak mintk admin tolong postkan soalan saya ni dan hidekan fb saya. Terima kasih. Banyak soalan yg ingin ditanyakan dan ingin diminta pendapat atau pandangan.

Saya berumur 24 tahun dn suami 23 tahu. Sebelum berkahwin saya bekerja dn gaji saya sebulan 3k+ disebabkan saya buat dua krja. Masa tidur 3 4 jam shja. Saya buat dua kerja pun sbb nak busykan dan diri dri igt dn mencari ex saya.

Dan kemudian saya mengenali suami di tmpat krja. Sebelum berkahwin berkali kali suami mintak saya utk berhenti kerana sangat susah utk berjumpa dn keluar bersama.

Dan slpas kawin , saya berhenti kedua duanya sbb mngndungkn anak pertama dn mmg saya sndri tk mampu utk bkerja di sbbkn alahan msa mngndung . Dan skrg saya dh ada dua ank .

Yg beza setahun sja . Yg pertama dua tahun dn kedua 10 bulan. Sebelum ni suami saya tak berkerja dn bru skrg bkrja bru sebulan. Kerjanya cuma 4 jam shja setiap hri dan gajinya 800 shja.

Dan kami tinggl brsama kluarga saya dri awl kawin smpai skrg. Dan suami tk pernah membayar apa² , wlaupun dri segi sabun basuh baju , mkanan dll . Tahun lepas dia bkrja security dgn gji anggaran 2k .

Mkan minum mmg di tanggung kluarga saya 100% . Pernah ditanya , ditegur soal duit jawapan yg dia bagi ” nak buat mcm mana dh aku miskin ” . . Wlaupun saya tk bkrja saya ada buat krja smpingan sprti jualan online.

Dan brg ank kesemuanya saya beli , 2 kali beranak. 2 kali tu saya bayarkn sndri dn ditambah sedikit duit oleh mak . Soalnya , bukan saya tk bersyukur atau tk boleh terima hidup susah.

Sbb dri awal kahwin , tk prnah dpt duit nafkah utk saya mahupun anak . Sblom ni dia main game , wktu krja scrty dlu gji 2k habiskn utk game shja . Lpas brpa lama tk krja , dan bru bulan lpas mula bkrja dia jrang main game.

Tpi tetap masih main . Dan duit dia sikit pun saya tk kcau. Saya prnah meminta utk bkrja dn sruh dia jga anak. Tpi dia tknk. Dia kata dia yg bkrja , saya jga ank. Bukan tknk hntar pda org mengasuh , tpi kos utk hantar pun mahal dua org ank.

Dan ank kedua mmg tk mahu pada sesiapa. Soalan dri segi duit , dia cuma bkrja 4 jam tpi balik dia tdur smpai maghrib. Klau saya tk paksa dia bgun dia tk bgun. Dh paksa mcm2 di maki , katanya letih krja dn sbgainya.

Walhal ayah saya masih bkrja , dan dia tk sihat tpi mampu bkrja lbih masa . Ayh saya anggota uniform , dn ikutkn dh lama pencen tpi dia sndri mohon utk bkrja dn tk pencen lgi. Sudahnya tu lpas bgun , bwak ank ronda kejap kurang dri 15 mnit.

Naik rumah isap rkok , smpai la pkul 9. Kalut2 nk kluar prgi kedai. Dlam 2 jam. Baliknya isap rkok lgi. Malam katanya mngntok esok kerja. Mslahnya setiap hri mcm tu.

Hri cuti pun mcm tu. Sblom ni dia tk krja pun sama mcm tu. Even dia krja tpi tetap tk mampu nk beri nafkah utk saya dn anak. Apatah lgi menyewa. Saya pernah cuba bincangkn dgn mak dia.

Tpi mak dia malah kata , kan dlu dh bgtahu dia org susah. Tpi bgi saya bukan soal susah atau senang. Tpi usaha , dn bgi saya dia malas. Krja 4 jam ja shri. Jga anak tak , buat krja rmah tak.

Sedangkn dlu sblom ada ank saya bkrja seawal 6 pgi balik pkul 4 ptg , 4 ptg tu singgah toilet salin baju smbung krja tmpt lain smpai 12 mlm . Itupun kdang lpas pkul 12 , klau ada tmpt yg tk ckup org saya masuk ganti.

Kdang tu tk tidur lngsung. Skrg saya jdi suri rumah , krja rmah , ank² , jualan online. Smuanya saya buat sndri. Klau nk ckap soal letih , saya rasa saya jauh lebih letih. Kerana tiada masa berehat.

Ank sya berjaga mlm. Subuh bru tidur. Dan isu kedua yg buatkn saya semakin rasa nj berpisah , nafkah b4tin. Kdang smpai 7 bulan lebih tk bgi. Dan biasanya klau bgi pun lepas saya merayu² , meminta² setiap hri.

Slpas mngndung ank pertama smpi skrg ank kedua dh 10 bulan , setiap kli bersama semua saya yg mntak. Tk pernah sekali dia yg meminta , kdang saya terasa seolah jijik sgt saya ni .

Wlaupun saya yg mntk , tpi hrini mintk bulan depan bru bgi . Itupun kena kejan dia hri² , dh mcm mengemis pulak rasa. Klau ckap soal badan atau kebersihan.

Ceritanya bukan hanya disitu suami saya 3 hari sekali baru mandi malahan gigi sendiri juga jarang sangat nak gosok pergi kerja pun tak mandi. Makan dia pun saya suapkn.

Kdang tu bila dia mnum dri bekas yg sama , saya smpai rsa nk termuntah. Tpi saya hormat dn jga perasaan dia. Saya hadap jugak , dan utk diri saya skurangnya 2 kli shri saya mndi.

Tk prnah lgi sehari tk mndi. Bukan nak puji cuma nak ceritakan keadaan sebenar situasi agar org faham situasi tu mcm mna. Klau kata tk bern4fsu tngok saya ? Ats sbb apa ? Saya ni mmg jenis tk makeup.

Tpi alhamdulillah , wlau tk makeup . Masih cantik , sedap mata memandang. Tk makeup tpi penampilan tu masih elok . Dan saya bukan jenis gemòk. Maksud saya tu dri sblom kawin smpai skrg badan saya maintan elok ja.

Jadi apa sesiapa kt sini , boleh jelaskan tak. Apa masalah dn punca utk masalah saya skrg ? Atau mcm mna nak selesaikan ? Saya boleh terima klau dia tk mampu nk bgi duit dn sbgainya. Tpi klau smpai batin pun tk blh nk bgi ? Salah saya ke ? Mcm mna lgi saya nk buat ?

Antara reaksi warganet,

Farhah Simard – My god, selera lagi you, baca pun nak muntah hijau… Itu you nak lagi. You patut hantar dia balik rumah mak pak dia… Sebab apa ke jadah mak ayah you kena tanggung korang anak beranak…

Rizal Rodzuan – Ya Allah dgn keadaan pengotor, pemalas suami Dan pau keluarga puan tu pun puan masih terfikir psl nafkah batin ke, tak sabar nak anak ketiga supaya boleh tambah kesusahan parent puan ke? Stop la fikir psl sex smpi merayu, sebaliknya tunggu anak besar, cari kerja proper then bagi kata 2 kat suami, berubah atau fasakh, lps tu pindah kluar jgn susahkan parent lagi semua hadap sendiri je samaada sbgi isteri atau janda.

Nur Syaqielah – Wow, boleh terima kalau suami tak bagi duit, yang pntg dapat batin. Kak seronok ke Dijadikan hamba oleh suami tak guna, masih nak bertahan siap cerita x puas dapat seks. Kak tlglah fikirkan anak2. Anak2 akak nak makan nasi, bukan makan air mani. Tlg kak.. fikirkan anak2. Cari lelaki yang tahu tangungjawab. Hidup bukan hanya untuk seks samata2. Perut kena isi. X makan blh mati, x seks xkan terus mati.

Sara Mas – Layakkah digelar suami klu begitu.. Semua nafkah tak bagi.. Mandii pun malas.. Makan pun disuap.. Rasanya tu mayat hidup.. Tanya diri.. Itukah perkahwinan?..itukah rumahtangga yg kmu mau?.. Klu tidak… kamu sdh tau keputusannya..

Rose Roselyza – si pengadu ni bole baca ke komen kita ? Berdasarkan pengalaman, suami awk ni ada terlibat dgn dadah. 1) Wlupun bekerja tp dia tetap takde duit – sbb duit tu beli dadah (cuma awk x nmpk) 2) Kebersihan diri.

Penagih dadah mmg tak bau badan sndri. Dia tak rasa pun yg dia kotor malah sgt selesa dgn bau diri dia tuh. Diaorg ada bau tersendiri taw yg sgt kuat 🥴 3) Bab tido, kalo dia kerja, ada sebab la dia tido lama. Tp kalo dia x kje pun, dia tido lama..lps tu wkt berjaga pun dia main game.

Kuat kemungkinan dia penagih dadah.. 4) Nafkah batin. Kesan pengambilan dadah spt syabu boleh menyebabkan anu nya lemah. Kerana fokusnya lbh kpd dunia lain dlm dadah tu. Bukan kepuasan seks dgn awak.. Awak jgk risau, awak tak bersalah pun malah berhak utk dpt kehidupan yg lebih baik.. Awak buat lah solat istikharah, mintak petunjuk. Moga dpmudahkan urusan awak. Kalo perlu bcerai dan ia lbh baik..moga dpmudahkan sbb awk msh ada keluarga. Sekian, terima kasih

Al Adam – Cerai ajela… Buat pening je bela biawak hidup.. Byk laki lain yg boleh jaga awal dan keluarga.. Insyaallah… Dah susah tambah susah… Jadi keluar la dari masalah tersebut…
Manusia jenis ni mmg layak duduk kat planet Namek…

Shahratul Effa – Laki ko ni mengalahkan org lumpuh ek… Teruk nau… Pemalas tahap dewa cam tu pon ko bela lagi.. Siap makan dia ko suap.. Kejadah ape la ko jadi bini xtau la.. Satu ape xde function dia jadi laki

Sumber KRT

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Jangan lupa like di bawah atau follow page kami. Terima Kasih

*Gambar Sekadar Hiasan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *